­
Herstel en rehabilitatie als basis van de behandeling van mensen met een ‘dubbele diagnose’

Doel van de training

Deze training beoogt kennismaking met herstel, herstelondersteunende zorg en rehabilitatie als basis van de behandeling van mensen met een dubbele diagnose. Voorts wordt aandacht besteed aan het  hanteren van machteloosheid en het integreren van herstel, behandeling en rehabilitatie in assessment en behandelplan.

Voor wie?

Medewerkers van beschermende woonvormen, FACT-teams en behandelteams in de GGZ, die geregeld te maken hebben met mensen met verslaving naast hun psychiatrische problematiek.

Docent

Docenten: Jos Dröes, Ton Verspoor, Tjebbe Tamboer

Programma

De training bestaat uit 2 dagen van 4 uur

In dagdeel 1 worden de begrippen herstel, herstelondersteunende zorg en rehabilitatie verhelderd aan de hand van een ervaringsverhaal en zelfonderzoek. Er wordt uitgebreid ingegaan op de relatie van deze begrippen met de behandeling van psychiatrische problematiek en verslaving. Het eigen verhaal en de persoonlijke behandeldoelen krijgen vorm via een driedelige assessment.

In dagdeel 2 wordt veel aandacht besteed aan het omgaan met eigen machteloosheid van de hulpverlener. Machteloosheid staat voor verschillende valkuilen in de verslavingsbehandeling, zoals teveel willen en overnemen door de hulpverlening. Vervolgens wordt aandacht besteed aan het kiezen van interventies voor het ondersteunen van gedragsverandering en rolverandering. Tenslotte wordt een geïntegreerd behandelmodel gepresenteerd en geoefend. 

Inzet: 8 contacturen en 1 uur zelfstudie.

Literatuur

Deelnemers ontvangen bij aanvang van de training het cursistenboek.

Maatwerk bij participeren

 

­