­

Op dinsdag 18 juni tekenden Tom van Wel en Annemarie Zijlstra de samenwerkingsovereenkomst tussen Bureau Van Wel en R92. In deze overeenkomst spreken de partijen hun intentie uit om samen op te trekken in speciale projecten. Tom van Wel is al heel veel jaar verbonden aan de stichting en R92 is dan ook zeer blij dat de banden nog verder worden aangetrokken. Op dit moment draait er een pilot training geschreven door Tom bij Cosis, waarover binnenkort meer!

 

Onder ervaringsdeskundigen groeit het inzicht dat gesprekstechnieken zoals de IRB kunnen bijdragen aan het maatschappelijk herstel van mensen met psychische aandoeningen. Ook op dit terrein helpt het om zulke ondersteuning zelf te hebben meegemaakt. Lenneke Elfers (bestuurslid R92) en Nicoline Telgenkamp (docent R92) verhalen in dit interview, dat gepubliceerd werd in het Tijdschrift Participatie en Herstel (nummer 1, 2019, pp 38-41) onder andere over hun ervaringen met maatschappelijk herstel en de ondersteuning daarbij.

Wie zijn wij?
Stichting Rehabilitatie '92 (R92) is een waarden gedreven onderwijsinstelling, waarbij een team van professionele enthousiastelingen zich bezighoudt met trainingen en consultatie op het gebied van Rehabilitatie. R92 draagt vol overgave de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB) als methode uit. Zo leren hulpverleners in de Zorg en Welzijn hoe het maatschappelijk functioneren van psychosociaal kwetsbare mensen kan worden ondersteund. Door middel van de IRB kan men methodisch werken aan de door de cliënt gestelde doelen. De IRB is een evidenced based methodiek en opgenomen in 2 databanken voor effectieve sociale interventies. (Movisie en Trimbos) De uitgangspunten van de WMO sluiten naadloos aan bij die van de IRB.

De IRB-expertdag van 12 maart over Financiële zelfredzaamheid was een schot in de roos. Na deze dag ben ik er extra van overtuigd geraakt dat financiële problematiek een belangrijke stressor is voor heel veel mensen en dat er vaak iets aan te doen is.

Een gedreven groep vrijwilligers van Lumen Holland Rijnland die een traject volgen tot participatiecoach, hebben in februari 2019 de training het stellen van een participatiedoel met goed gevolg afgesloten. 

Maatwerk bij participeren

 

­