Motiverende strategieën om inactiviteit te helpen overwinnen
Waarom deze nieuwe R92 module?
De meeste mensen willen een gewoon, gezond en zinvol leven. Dat lukt niet altijd. Er is een grote groep mensen die op een of meer terreinen niet, of niet volledig naar wens mee kan doen. Van mensen die zorg ontvangen binnen het sociaal domein, is aangetoond dat zij veel vaker kampen met participatieproblemen. Zij leven veel vaker dan andere mensen in armoede, zonder betaald werk of vrijwilligerswerk en ze ervaren te weinig zinvolle activiteiten en betekenisvolle relaties, terwijl ze die wel willen hebben.
Dit niet mee kunnen komen, kan veel oorzaken hebben. Wat velen van hen gemeen hebben is dat zij op hun pad negatieve ervaringen hebben opgedaan, door eigen onvermogens, door eigen of andermans onbegrip en mogelijk zelfs door stigma (ook zelfstigma) of discriminatie. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op denkprocessen, en ertoe leiden dat de persoon ‘er niet meer in gelooft en geen hoop meer ervaart’. Mensen kunnen zich hiernaar gaan gedragen, waarbij hun omgeving dit gedrag kan interpreteren als een vorm van onverschilligheid, onwil of onkunde. Dit zou mogelijk voort kunnen vloeien uit zelfstigma “ik kan het toch niet”, of geanticipeerd stigma “wie wil er iets met mij?”. Maar het kan ook zijn dat er te weinig hoop en steun wordt ervaren, doordat er te weinig appèl wordt gedaan op de omgeving. Ook kan het zijn dat er te weinig passende leermogelijkheden worden geboden om te kunnen groeien. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld:
- ‘Op de bank blijven hangen’ en niet meer denken aan ‘wensen’.
- ‘Ontevreden zijn en achter de geraniums blijven zitten’, ondanks dat ze graag wat anders zouden willen doen of willen hebben.
- ‘Voor het bekende en het zekere kiezen’ en de activiteiten blijven doen die ze doen uit angst om veranderingen aan te gaan, om verder te groeien.
De kracht van de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB)
De IRB richt zich op mensen met participatieproblemen op verschillende leefdomeinen, namelijk op de gebieden van wonen, werken, leren, vrije tijd, financiën en sociale contacten. De IRB richt zich op wensen en doelen die mensen zelf stellen, op het versterken van zelfregie, eigen kracht en zelfredzaamheid zodat iemand volwaardig mee kan doen en erbij kan horen. De IRB is een attitude en een methodiek die ontwikkelingsgericht is en die hulpverleners helpt om de participatie van cliënten te bevorderen. De IRB is evidence based (hoogste gradatie van onderzoek) en wordt erkend door o.a. Movisie als effectieve sociale interventie, maar ook door de Gezondheidsraad Nederland, Trimbos, Phrenos, GGZ- Nederland, VWS.
Doelgroep
Deze module is voor activiteitenbegeleiders, trajectbegeleiders en hulpverleners die een primaire taak hebben in het ondersteunen van mensen tot participeren.
Doel
De hulpverlener heeft inzichten en tools aangereikt gekregen waarmee hij:
- Een band kan scheppen
- Terrein kan bepalen en noodzaak tot verandering kan vaststellen
- De inzet, zelfkennis, omgevingskennis en steun van de cliënt kan verkennen
- De actiebereidheid en actiemogelijkheden van de cliënt kan verkennen
- Motiverende activiteiten samen met de cliënt kan ontwikkelen en nabespreken
- Gerichte en gewenste steun samen met de cliënt in kaart kan brengen en organiseren
- Doelen kan formuleren
- Een plan kan maken en acties ondernemen
We leggen in deze training verband met onder andere:
- Netwerk sociogram
- Participatie ladder/ Zelfredzaamheidmatrix
- Kanteling/ verantwoordelijkheidsprincipe van de Wmo
Duur
De training duurt 2 dagen van 10.00-17.00 uur inclusief een uur pauze. De trainingsdagen worden meestal om de week gegeven.
Wanneer
De cursus wordt incompany gegeven (max. 14 personen in een groep). Offerte kan aangevraagd worden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk voor onze open trainingen onder het kopje landelijke trainingen.