­

De ouderrol

 Het ouderschap is voor elke ouder een uitdaging; het gegeven dat het kind zich ontwikkelt en zijn behoeftes veranderen vraagt van de ouder dat hij daar met bijstelling van het eigen gedrag op anticipeert. Daarnaast vraagt ouderschap vooral bij jonge kinderen regelmatig van de ouder dat hij de eigen behoeftes uitstelt ten gunste van de behoeftes van het kind, wat stress op kan leveren. Vooral ouders met psychische of  psychiatrische problemen worden door de uitdagingen van deze dynamiek over het algemeen al snel  overvraagd. Aan de andere kant kan de ouderrol voor de persoon met problemen een belangrijke krachtbron zijn voor het eigen herstel.

 

Het belang van begeleiding voor ouders met psychiatrische problemen

Naast de eisen die aan elke ouder gesteld worden, moeten ouders met psychiatrische problemen het feit dat ze zelf kwetsbaar zijn combineren met de eisen van het ouderschap. Ouders met psychiatrische problemen lopen een vergroot risico het ouderlijk gezag te verliezen en gescheiden van de kinderen te wonen. Niet-toereikend zijn als ouder ten opzichte van het eigen kind, het onvermogen om het gevraagde gedragsrepertoire te leveren, kan de ouder veel leed en schaamte opleveren. Dit zijn belangrijke redenen om ouders met psychiatrische beperkingen begeleiding aan te bieden gedurende de periodes dat ze dit nodig hebben om de kwaliteit van het functioneren als ouder te behouden. De begeleiding kan ook preventief worden ingezet.

Begeleiding vanuit de Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB)

Rehabilitatie richt zich op de ondersteuning van mensen met psychiatrische problemen bij het ontwikkelen van de vaardigheden en hulpbronnen die men nodig heeft om met succes en tevredenheid de gewenste maatschappelijke rollen te vervullen in de omgeving van hun keuze. De ouderrol is één van deze rollen.

 Belangrijke uitgangspunten van rehabilitatie zijn:

  • Wensen, behoeften en mogelijkheden van de cliënt ten aanzien van het functioneren in maatschappelijke rollen.
  • Een individuele benadering.
  • Tevredenheid van de cliënt met betrekking tot het functioneren.
  • De mate waarin de cliënt door voor hem belangrijke anderen als succesvol ervaren wordt.

Deze training is gebaseerd op bovengenoemde uitgangspunten en geeft de hulpverlener handvatten om ouders gedurende kortere of langere tijd te begeleiden bij hun functioneren als ouder. Het betreft hier zowel ouders die zelf de dagelijkse zorg en opvoedingsverantwoordelijkheid voor hun kind hebben als ook ouders die dit niet hebben en met hun kind omgaan op basis van een bezoekregeling. Centraal staat het verkrijgen en onderhouden van een balans in het dagelijks functioneren van de cliënt als ouder in combinatie met andere activiteiten en het feit dat men kwetsbaar is. Het is geen programma voor opvoedingsondersteuning.

De lesdagen zijn: Dinsdagen 17/1, 31/1, 14/2 en 14/3 van 10:00 - 17:00 uur bij R92 in Utrecht. Kosten zijn 995.- per persoon. Meer informatie? mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

jurre LRES

 

 

Maatwerk bij participeren

 

­