­

Op 14 en 15 oktober organiseerden iPH en Stichting Rehabilitatie ’92 (R92) een congres over zingeving en meedoen. Professionals uit zorg, welzijn, onderwijs en het sociaal domein kwamen samen in congrescentrum De Werelt in Lunteren. Ervaringen en inzichten zijn gedeeld over de inzet van Positieve Gezondheid, de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB) en andere belangrijke acties en ontwikkelingen vanuit meerdere perspectieven.

Iedereen wil gezond zijn, zich goed voelen en zingeving ervaren. Iedereen verdient het dan ook om actief en betekenisvol mee te kunnen doen. Tijdens dit tweedaagse congres gingen we met elkaar de zoektocht aan en verkenden we hoe Positieve Gezondheid en de IRB elkaar kunnen aanvullen in de praktijk. Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en de IRB delen namelijk belangrijke uitgangspunten, kernwaarden en kunnen elkaar versterken.

Afwisseling en verdieping

Dagvoorzitter Linda Jeekel leidde deze twee dagen. In de bijdragen van onder anderen Machteld Huber en Birgit Sporken, Jan Berndsen en Mandy Groen zijn de kernwaarden, werkzame elementen van Positieve Gezondheid en IRB besproken en werden praktijkervaringen gedeeld. Onderzoek-, praktijk- en ervaringskennis over andere belangrijke successleutels kwamen ook aanbod door de sprekers; Philippe Delespaul, Arjan Braam, Erik Dannenberg, Lieke van Dun en Martijn Kole. Naast de plenaire sessies was er ruimte voor veel verdiepende workshops waarin deelnemers met elkaar in gesprek gingen over concrete toepassingen en uitdagingen.

Focus op zingeving en participatie

Tijdens het congres kwam duidelijk naar voren dat Positieve Gezondheid en IRB dezelfde visie delen: ieder mens wil en kan actief en betekenisvol meedoen in de samenleving. Beide benaderingen zetten daarvoor in op zelfregie en veerkracht, op het vergroten van eigen inzichten. Ze vullen elkaar aan omdat Positieve Gezondheid zich richt zich op alle aspecten die van belang zijn in relatie tot persoonlijk gewenst gezond functioneren en de IRB richt zich op alle aspecten die van belang zijn in relatie tot persoonlijk gewenst maatschappelijk functioneren. Daar waar de Positieve Gezondheid uitgaat van eigen actiekracht, is de IRB een uitstekende aanvulling als iemand ook professionele steun nodig heeft, om zijn inzicht- en actiekracht te kunnen vergroten. Daarbij biedt de IRB concrete tools en handvatten HOE iemand met steun zijn empowerment kan bevorderen. Beide benaderingen bieden op een aanvullende wijze, een waardevolle combinatie om de zorg af te stemmen op de wensen en behoeften van mensen.

Nieuwe inzichten voor passende zorg

De deelnemers gingen naar huis met nieuwe ideeën en inzichten. Er kwam veel feedback, dat deelnemers geïnspireerd zijn geraakt, over hoe ze Positieve Gezondheid en IRB kunnen inzetten in hun eigen werkveld. Het congres maakte door de bijdrage van alle sprekers, workshopgevers en deelnemers duidelijk dat er volop successleutels en kansen zijn voor een integrale aanpak waarin zingeving en participatie centraal staan.
iPH en R92 kijken terug op een geslaagde bijeenkomst en danken alle deelnemers en sprekers voor hun betrokkenheid en inspiratie.

Maatwerk bij participeren

 

­