­

Dinsdag 4 april 2023 vond in Utrecht het symposium Begeleid Leren van het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen plaats. Een goed gevulde zaal luisterde in de ochtendsessie naar verschillende lezingen. ‘Hoe staat het met de mentale gezondheid van studenten?’, Hoe maken we werk van inclusief en toegankelijk onderwijs voor studenten met psychische problemen? Ook werd er aandacht besteed aan het Begeleid leren voor studenten met psychische problemen en kwam de Innovatiewerkplaats Begeleid Leren voorbij. Stuk voor stuk sterk inhoudelijk en informatief.

Een en ander kwam bij elkaar door het verhaal van student Angela. Zij verbond door haar bijdrage de theorie met de praktijk. De dag werd compleet met de aangeboden workshops en het ontvangen van het praktijkboek voor onderwijs- en zorgprofessionals. Dit boek geeft inzicht in veelvoorkomende psychische problemen bij studenten en biedt praktische en toepasbare handvatten om jongeren binnen het mbo, hbo en wo te begeleiden bij het volhouden van hun studie, waarbij jongeren worden benaderd als student en niet als cliënt.

Bekijk / bestel boek 'Begeleid Leren voor studenten met psychische problemen'

Zelf ben ik als mbo-1 docent werkzaam in het onderwijs via Yulius Onderwijs en verbonden aan een kliniek van Youz voor jongeren met een combinatie van psychische stoornissen en gedragsproblemen. Ons devies is: altijd leerling, soms patiënt! Blijven zoeken met elkaar naar wat wel lukt om als leerling te functioneren ook als je, weer of voor het eerst, gaat deelnemen in de maatschappij op het regulier onderwijs. De leerling helpen eigenaarschap te ontwikkelen om met succes de rol van leerling te vervullen…. daar heeft het symposium wat mij betreft inhoudelijk en inspirerend aan bijgedragen.

Als je wilt weten over hoe onze aanpak (MBOYOU) gebaseerd op de IRB-techniek werkt, neem dan gerust contact met mij op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer weten over de IRB-techniek? En wat dit kan betekeken voor jou als professional? Neem dan contact op met R92 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Graag wil ik een lans breken voor de leerlingen in het mbo-onderwijs. Naast de psychische problemen bij deze leerlingen hebben zij ook te maken met stigma, voelen zich vaak onderschat en ongezien! Ik verwijs vanaf deze plek naar het boek ‘MBO, dan zul je wel dom zijn!’ geschreven door Hugo Verkley en Rachel Stolk. 

Bekijk / bestel boek 'Mbo? Dan zul je wel dom zijn!'

Tenslotte wil ik het lectoraat Begeleid Leren hartelijk danken voor het organiseren van dit symposium en het bezoeken van een, wellicht, volgend symposium van harte aanbevelen!

Jan Willem Stolk
R92/Yulius Onderwijs

Maatwerk bij participeren

 

­