­

In 2016 lanceerde R92 een heel nieuwe vorm van werken met cliënten.

De Individuele Rehabilitatie Benadering wordt met ‘IRB in Beeld’ beeldend, overzichtelijk en aantrekkelijk vorm gegeven. ‘IRB in Beeld’ is vooral gericht op gebruik door cliënten zelf. De cliënt bouwt in de fase van ‘verkennen en kiezen’ met een zestal blokken zijn eigen rehabilitatie/participatiedoel; daarna inventariseert hij knelpunten (rechthoekige gekleurde blokken) en ondersteunende factoren (T-vormige gekleurde blokken) bij het ‘verkrijgen’ van zijn doel. Hij bedenkt op welke wijze hij knelpunten kan omzetten in ondersteunende factoren: vaardigheden en hulpbronnen. Voor de fase van ‘behouden’ gelden dezelfde stappen als voor ‘verkrijgen’.

De IRB in beeld is ontwikkeld door Jos Dröes en Mehmet Yucel. Zij hebben hierbij gebruik gemaakt van de beeldende taal van de Yucelmethode (zie: http://www.yucelmethode.nl).

Het voordeel van ‘IRB in Beeld’ is dat de cliënt zijn eigen rehabilitatieproces vormgeeft door het bouwen van opstellingen met blokken. Vanwege het beeldende karakter van de methode gaat hij meer samenhang zien tussen doel, knelpunten en ondersteunende factoren.

De ondersteuner kan de uitgebreide IRB modules gebruiken om het bouwen van een opstelling en het aanpakken van knelpunten te ondersteunen door het stellen van vragen. De 1 daagse training kan zowel via het open aanbod gevolgd worden of incompany gegeven worden. Zie de prijslijst voor de actuele prijs. 

irb in beeld

Maatwerk bij participeren

 

­